BROKOLI

Brokoli (lat. Brassica oleracea) je sredozemska zelenjava, spada v družino križnic, v kateri so tudi zelje, cvetača, ohrovt, koleraba. Njene zdravilne lastnosti so cenili že v rimskih časih. Kljub zdravilnosti kot zelenjava ni nikoli veljala za priljubljeno. Še danes jo le redko najdemo na naših jedilnikih. Morda je čas, da navade nekoliko spremenimo in zaradi zdravja in dobrega počutja brokoli večkrat zaužijemo.

V kuhinji uporabljamo cvetove rastline. Izbiramo čvrste cvetove temno zelene barve , saj takšni vsebujejo več hranljivih in zdravilnih učinkovin. Brokoli kuhamo v vodi ali na sopari. Čas kuhanja naj bo kratek, le nekaj minut, tako ohranimo lepo svežo barvo in večino aktivnih učinkovin. Za ohranitev barve lahko pri kuhanju v vodo dodamo malo sladkorja. Kuhanega uporabimo kot prilogo, samega ali zabeljenega (maslo, olivno olje ali ocvirki), v solati ali pa pripravimo kremno juho.

Brokoli velja za zelo bogato živilo. Ima nizko kalorično vrednost in visoke vsebnosti različnih koristnih in zdravilnih učinkovin. Vsebuje številne minerale, železo, fosfor, magnezij, vitamina C in E, karotenide (lutein in zeaksantin), koencim Q10, vlaknine in še posebej pomembne sulforafane in indole. Sulforafan je močan antioksidant, ki za razliko od klasičnih antioksidantov, kot sta vitamina C in E ter betakaroten (lovilci prostih radikalov), deluje drugače. Aktivira namreč encime, ki pomagajo uničevati nenormalne celice, kot tudi helicobacter pylori, bakterijo, ki je odgovorna za ulkus na želodcu. Te lastnosti sulforafanov so brokoliju prinesle sloves hrane, ki telo ščiti pred rakavimi boleznimi. Vsebnost koencima Q10 v brokoliju mu omogoča dober učinek na naše srce in ožilje. Vsebnost luteina in zeaksantina pa varuje oko pred nastankom očesne mrene. Ugodni učinki delovanja brokolija so potrjeni že v nekaterih raziskavah. Zaradi nepriljubljenosti brokolija kot zelenjave so se na trgu pojavila prehranska dopolnila, ki vsebujejo izvlečke svežega brokolija. So v obliki kapsul ali tablet. Uporabimo jih lahko kot dopolnilo k običajni prehrani z namenom zaščititi telo pred omenjenimi boleznimi. Toda opozorilo: o redni uporabi izdelkov iz brokolija se je potrebno posvetovati z zdravnikom! Še posebej to velja za bolnike z rakom.

Zaščitno vlogo za naše telo naj ima brokoli raje kot zelenjava na naših krožnikih. Kar pa ne pomeni, da ga moramo jesti vsak dan.

Misel: »Zmeraj se moramo ravnati po stari modrosti: ničesar preveč in vsega po malem!«

Mirjana Dunjić Lapuh,
mag. farm.