ČAJ

ČAJ oziroma posušeni listi čajevca (lat. Camellia sinensis) ni hrana, je pa priljubljen napitek, pogosto v uporabi kot osvežitev, okrepitev, ritual ali zdravilo. Zato si tudi upravičeno zasluži mesto v tem prispevku. Širše pod imenom čaj mislimo tudi na zdravilni poparek iz zdravilnih rastlin. Beseda čaj – tudi izraz pravi čaj je v rabi – v ožjem pomenu pa pomeni posušene liste čajevca.

Čajevec je zimzelena grmičasta rastlina, ki uspeva v tropskih in subtropskih področjih, na obronkih gora, tudi na višinah do 3000 metrov nad morjem. Največja proizvajalka čaja je Indija, sledijo ji Šrilanka, Kitajska, Japonska, Indonezija, Rusija. Liste čajevca pobirajo trikrat letno. Po trganju hitro venijo in temnijo, in sicer zaradi procesov oksidacije, ko se zeleni klorofil spreminja v čreslovine. Zaradi tega je potrebno liste po obiranju čim prej posušiti, zato so na večini plantaž prisotne tudi sušilnice. Glede na barvo lističev oziroma na stopnjo oksidacije se tako čaji delijo na štiri skupine:

Črni čaj – listi so precej oksidirani in temne barve, skoraj črni.

Zeleni čaj – listi so zelene barve, saj je postopek oksidacije hitro ustavljen s toploto.

Oolong čaj – oksidacijski postopek traja dlje kot pri zelenem in manj kot pri črnem čaju.

Beli čaj – mladi listi, skoraj popki, postopek oksidacije ustavljen takoj po obiranju.

V različnih državah sveta je priljubljenost pitja čaja različna. Najbolj je ta tradicija razvita v deželah pridelovalkah in v državah, katerih kolonije so nekoč te bile. Zaradi številnih zdravilnih lastnosti pa priljubljenost pitja pravega čaja narašča po vsem svetu, tudi pri nas. Specializirane trgovine s čaji niso več redkost, ponujajo široko paleto čajev vseh vrst, različnega porekla in arom. Na voljo so tudi različne mešanice. Tudi ponudba črnih in zelenih čajev v lokalih narašča. Vedno več ljudi si za osvežitev ali okrepitev namesto kave izbere prav čaj. Za dober okus in ohranjanje zdravilnih lastnosti pravega čaja je zelo pomemben način priprave. Izberite vedno čaj v lističih, v filter vrečkah je čaj zelo slabe kakovosti. Temperatura vode, s katero se prelijejo lističi, je odvisna od vrste čaja in se giblje med 60 in 80 °C. Čas namakanja lističev je priporočen za vsako vrsto čaja, tudi glede na želeni učinek. Različni dodatki, sladkor, limona in mleko čaju spremenijo okus, velikokrat pa tudi zdravilni učinek. Najbolj se zdravilni učinek ohrani v čaju brez vseh dodatkov. Če se odločimo za sladkor, naj bo ta rjav, nerafiniran, trsni. Ta bo še najmanj vplival na zdravilne lastnosti čaja. Med limono in mlekom izberimo raje limono, saj mleko (oziroma mlečna beljakovina kazein) najbolj spremeni oziroma izniči zdravilne učinke čaja.

Zdravilni učinki čaja so znani in cenjeni že stoletja. Kot zdravilni napitek se je začel uporabljati v 15. stoletju. Čaj vsebuje predvsem kofein, ki ga v tem primeru imenujejo tudi tein. Ravno zaradi spodbujevalnega učinka kofeina je čaj priljubljen kot osvežilni napitek, ki ohranja budnost in daje energijo. Zaradi teh lastnosti se pitje pravega čaja pri nosečnicah, doječih mamicah in otrocih odsvetuje. Bolniki, ki imajo srčno-žilne bolezni, naj z uživanjem čaja ne pretiravajo. Čreslovine v čaju pomagajo ustaviti drisko, pretirana uporaba pri tistih, ki težko in neredno odvajajo blato, pa lahko povzroči zaprtje. Obloge iz čaja na koži in sluznicah blažijo vnetja. Teofilin v čaju pomaga odvajati vodo iz telesa, zato se čaj priporoča kot pomoč pri hujšanju. Fenolne spojine v čaju so zelo močni antioksidanti, ki varujejo telo pred škodljivimi vplivi iz okolja in strupenimi produkti, ki nastajajo v samem telesu. Krepijo torej obrambno moč telesa. Po nekaterih raziskavah te spojine zavirajo vsrkavanje maščob (holesterola) iz prebavil v kri. Ta učinek je ugoden za bolnike, ki imajo srčno-žilne bolezni in za tiste, ki želijo zmanjšati škodljive učinke pretiranega vnosa maščob v telo.

Izvlečki iz zelenega čaja so zaradi naštetih zdravilnih lastnosti našli svoje mesto tudi v prehranskih dopolnilih, ki so namenjena uravnavanju telesne teže in odpravi celulita.

NAMIG: Za številne ugodne zdravilne učinke čaja izberimo raje napitek in ga z ritualom pravilne priprave in pitja povežimo z užitkom!

Mirjana Dunjić Lapuh,
mag. farm.