ČESEN

ČESEN (lat. Allium sativum) je zagotovo rastlina, ki bi jo lahko vedno zapisovali z velikimi črkami. Je »kralj« med začimbami in »čudežno zdravilo« hkrati. Kot rastlina spada med čebulnice, skupaj s čebulo, porom in drobnjakom. Izvira iz Azije, od koder se je razširil po vsem svetu. Poznali so ga in cenili že v starem Egiptu, o čemer pričajo poslikave v piramidah. Omenjajo ga stari kitajski spisi, antični pesniki so slavili njegovo moč v svojih pesnitvah. Dolgotrajna tradicionalna raba v zdravilne namene se ohranja še danes, saj so številni zdravilni učinki potrjeni v znanstvenih študijah.

Ni je kuhinje na svetu, ki ne bi uporabljala česna kot začimbe. Njegova značilna aroma izboljša okus mnogim jedem. Zanimivo je, da na zdravilne lastnosti česna termična obdelava ne vpliva – svež ali kuhan, vedno je učinkovit, v nekaterih primerih toplota celo aktivira ali potencira zdravilni učinek. Male količine kisline pri kuhanju (kuhanje česna s paradižnikom, na primer) prav tako povečajo zdravilno moč česna. Pri praženju česna bodite pozorni na temperaturo in čas, da ne zagreni. Možnosti uporabe v kuhinji so številne. Kruh, namazi, juhe, priloge, enolončnice, ribe in meso ljubijo česen, privoščite jim ga v izobilju! Če vam paše svež, pojejte en strok na dan, to je zdravilni dnevni odmerek. Če vas moti neprijetni zadah, ki nastane v ustih po zaužitju, požvečite nekaj svežega zelenega peteršilja.

Za to »čudežno zdravilo« velja, da je naravni antibiotik, deluje proti bakterijam, virusom in glivicam. Je naravni urejevalec holesterola v krvi, znižuje povišan krvni tlak, preprečuje strjevanje krvi, krepi spomin, širi dihalne poti, čisti kri in še marsikaj navajajo »domači zdravniki« in svetujejo naše babice. Da skoraj vse to drži, potrjujejo tudi znanstveni dokazi. Glavni zdravilni učinkovini v česnu sta alicin in dialilsulfid – žveplena spojina, ki nastane pri razgradnji alicina. Žveplene spojine dajo česnu značilen vonj in okus, v telesu olajšajo proces odstranjevanja škodljivih snovi, zavirajo propadanje celic in spodbujajo rast novih, krepijo možgansko aktivnost (spomin). Alicin je odgovoren za lajšanje astme, zniža nivo holesterola v krvi in prepreči njegovo nalaganje v žilnih stenah, zniža krvni tlak, prepreči nastajanje krvnih strdkov in na ta način močno ščiti pred srčno-žilnimi boleznimi. Dokazana je zmanjšana smrtnost zaradi infarkta in kapi ob rednem uživanju česna. Minerali in vitamini v česnu, predvsem selen in vitamini skupine B, potrjujejo njegovo antioksidativno delovanje. Kot začimba je praktično neškodljiv. Ugaja tudi otrokom; dokazano je, da dojeni otroci raje pijejo mleko mamic, ki v prehrani uporabljajo česen. Tako mleko ima otroku všečen okus, na njega se zgodaj navadi in ga tudi kasneje v jedeh sprejema.

Nekaterim ljudem uživanje česna, predvsem svežega, povzroča slabost in dražeč občutek v želodcu. Za njih so na voljo prehranska dopolnila, ki vsebujejo česnovo olje v kapsulah. Primerna so tudi za vse tiste, ki jih moti zadah v ustih po zaužitju svežega česna. Pripravki niso primerni za bolnike, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi.

NAMIG: Privoščite si svoj odmerek česna kot začimbe vsak dan. V tej obliki je primeren za vse, brez omejitev. Telo vam bo hvaležno!

Mirjana Dunjić Lapuh,
mag. farm.