CIMET

CIMET je ena izmed najstarejših začimb na svetu. Kitajci beležijo njegovo uporabo že pred 3000 leti. V Evropo so ga prinesli Arabci in je v 15. stoletju veljal za zelo cenjeno in drago začimbo. Uporablja se posušena tanka notranja plast skorje cimetovca v obliki zvitih paličic in v obliki prahu. Cimetovec je tropsko drevo, ki se za potrebe trga goji na plantažah. Najbolj kakovostno začimbo daje cejlonska sorta (Cinnamomum zeylanicum), ki raste na Šrilanki. Nekoliko manj kakovosten je kitajski cimetovec (Cinnamomum cassia).

Cimet vsebuje eterično olje, ki je v kulinariki cenjeno predvsem zaradi močne in prijetne arome, v Evropi nepogrešljive v jesensko-zimskem času. Največ cimeta se uporabi pri pripravi slaščic in toplih napitkov. V azijski kuhinji je pogost spremljevalec mesnih jedi. V naših krajih ga za ta namen uporabljajo le najpogumnejši. Dobro se poda k perutnini, drobnici in divjačini, v spremljevalnih omakah ali v nadevih iz suhega sadja.

 

Kot tradicionalno rastlinsko zdravilo se cimet uporablja že stoletja. Eterično olje vsebuje številne zdravilne učinkovine. Cimet deluje protivnetno (ščiti pred okužbami) in zaradi številnih antioksidantov ugodno vpliva na imunski sistem. Največ pozornosti pa znanstveniki zadnja leta namenjajo njegovemu ugodnemu vplivu na znižanje ravni glukoze, holesterola in trigliceridov v krvi pri bolnikih, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2. Nekatere študije na živalih in ljudeh so ta dejstva tudi potrdile. Na trgu prehranskih dopolnil so na voljo izdelki, ki vsebujejo standardizirane izvlečke cimeta v kapsulah ali tabletah. Nekateri strokovnjaki svarijo pred pretirano uporabo teh izdelkov. Opozorilo je izdala tudi Evropska agencija za hrano (EFSA), ki navaja, da kitajski cimetovec vrste cassia vsebuje prevelike količine kumarina. Prekomerni dnevni vnos te učinkovine lahko povzroči poškodbe jeter in ledvic. Vendar pa EFSA tudi navaja, da je eno- ali dvotedensko uživanje cimetovih pripravkov, tudi v količinah, ki so višje od priporočenih, varno. Bolniki, ki se že zdravijo za sladkorno bolezen tipa 2, naj se pred uporabo pripravkov iz cimeta posvetujejo s svojim zdravnikom.

Kljub že dokazanim potencialnim pozitivnim učinkom cimeta, naj bodo prehranska dopolnila namenjena tistim, ki imajo mejne vrednosti glukoze v krvi in za krajši čas. Ker cimet spodbuja aktivnost inzulina, nam lahko pomaga pri predelavi sladkorja v zaužitih slaščicah. Tisti, ki arome cimeta ne marajo, takrat lahko posežejo po prehranskem dopolnilu.

NAMIG: Cimet v slaščicah ni samo začimba, je tudi zdravilo. Sprejmite kulinarični izziv in ga preizkusite v mesnih jedeh, a pri tem pazite na količino: dodajte ga manj kot pri slaščicah, saj njegov okus ne sme prevladati.

Mirjana Dunjić Lapuh,
mag. farm.