HOMEOPATSKA ZDRAVILA PRI DRISKI

Driska ali diareja je črevesno obolenje, za katero je značilno tekoče odvajanje blata, povečana pogostost odvajanja in zvečana količina blata v primerjavi z običajnim vzorcem pri določeni osebi. V blatu se poveča količina vode in mineralov, pojavijo se neprebavljeni ostanki hrane, lahko celo kri.  Človek izgubi veliko telesnih tekočin in mineralov, zato pride do izsušitve ali dehidracije. V telesu nastopi negativno energijsko ravnovesje (hujšanje). Vzroki za drisko so različni. Driska je lahko akutna ali kronična. Akutna driska se pojavi nenadoma. Običajno ne zahteva posebnih preiskav in zdravljenja, izgine pa v manj kot dveh do treh tednih.

Zdravnika moramo obiskati kadar:

  • v dveh ali največ treh dneh, če ob upoštevanju priporočenih ukrepov ni izboljšanja
  • ko drisko spremljata bruhanje in povišana telesna temperatura
  • ob prisotnosti krvi v blatu
  • pri izmenjavanju driske in zaprtja
  • kadar se driska ponavlja (kronična driska)

Posebej morate biti pozorni pri dojenčkih in majhnih otrocih,nosečnicah, doječih materah in starejših osebah. Akutno drisko lahko uspešno, ob upoštevanju vseh prehranskih ukrepov in nadomeščanju elektrolitov, zdravimo tudi s homeopatskimi zdravili.

 

Najpogosteje uporabljena homeopatska zdravila za zdravljenje driske

 

Arsenicum album
Zdravilo se uporablja za zdravljenje driske, kadar so simptomi podobni zastrupitvi s hrano. Značilna je pogosta, vodena driska, ki jo spremljajo pekoče bolečine v trebuhu in okrog anusa. Bolnik lahko bruha, je izčrpan, utrujen in nemiren oziroma zaskrbljen. Močna žeja, pije hladno vodo po majhnih požirkih. Stanje izboljša toplota in tople pijače. Poslabšanje je z mrazom, hladnimi pijačami in po polnoči.

 

Veratrum album
Zdravilo se uporablja pri driski, ki jo spremljata hladen pot na čelu in leden mraz po telesu. Bolnik je hudo izčrpan in občuti hudo slabost. Drisko pogosto spremlja sočasno bruhanje. Blato je tekoče, zelenkasto. Obraz je bled, usta suha, prisotna je močna želja po hladni vodi. Lahko se zdravi driska, ki je nastala zaradi pitja mrzle vode v vročih poletnih dneh in driska na potovanjih. Stanje se izboljša s toplimi pijačami, poslabša s hladnimi pijačami.

 

Chamomilla
Zdravilo se najpogosteje uporablja za zdravljneje driske pri otrocih, ob izraščanju novih zob. Otroci so razdražljivi in nemirni. Drisko spremljajo močne kolike in vetrovi. Blato je zelenkasto obravano. Težave se zvečer še poslabšajo.

 

 

Podophyllum
Zdravilo je primerno za poletno, obilno, vodeno drisko. Pred ali med odvajanjem se v trebuhu občuti pretakanje in klokotanje. Po odvajanju je občutek praznine v trebuhu, ki je lahko neboleče ali pa zelo boleče. Bolje je če  se skrči noge na trebuh ali se uleže na trebuh.

 

Ferrum phosphoricum
Zdravilo je pimerno za zdravljenje poletne driske z nekolliko povišano telesno temperaturo in relativno dobrim splošnim počutjem. Potreba po odvajanju blata se pojavi med ali takoj po obroku.

 

Ipecacuanha
Zdravilo je primerno za zdravljenje driske, Prisotne so lahko močne, krčevite bolečine v trebuhu in predelu žolčnika. Bolnik je bled in izčrpan, nima apetita in ni žejen. Lahko uporabimo pri poletnih otroških driskah.

 

Ocubaca
Zdravilo lahko uporabimo za zdravljenje driske, ki je nastala zaradi spremembe klime in prehrane na potovanjih.

 

Colhicinum
Zdravilo je primerno, kadar je ob driski prisotno močno napenjanje s klokotanjem in krčevite bolečine z občutkom ledenega mrazu v trebuhu. Slabost nam povzroči že vonj po hrani. Stanje se izboljša, ko se upognemo v trebuhu.

 

Mateja Pislak,
mag. farm.