MAŠČOBE

MAŠČOBE predstavljajo nujno potrebno sestavino vsakodnevne prehrane. Dajejo nam energijo, telo jih potrebuje za izgradnjo celic ter za prenos v maščobah topnih vitaminov. Pretirane količine maščob v prehrani pa so zdravju škodljive, so vzrok za debelost in številne bolezni, predvsem srčno-žilnega sistema. V kuhinji so maščobe nepogrešljive, saj dajejo jedem »slast«, v veliki meri so odgovorne za vonj in okus jedi.

Koliko maščob zaužiti in katere izbrati v prehrani, da bodo telesu predvsem koristne? Za odgovor na to vprašanje je potrebno poznati vrste maščob. Dolgo smo jih delili na tiste živalskega (meso in izdelki iz mesa, mleko in mlečni izdelki, jajca) in tiste rastlinskega izvora (rastlinska olja, margarine, semena, oreščki). Veljalo je prepričanje, da so bolj zdrave slednje. Danes vemo, da temu ni tako. Bolj kot izvor je pomembna kemična struktura maščob, bolje rečeno količina življenjsko pomembnih maščobnih kislin, ki nastanejo v telesu s presnovo maščob. Poznamo nasičene in nenasičene maščobne kisline. Nasičene maščobne kisline telo lahko tvori tudi samo. Nenasičenih kislin pa ne, zato jih imenujemo esencialne maščobne kisline. Telo jih nujno potrebuje in jih mora dobiti s hrano. Najbolj pomembne med njimi so omega-3 in omega-6 maščobne kisline. Hrana je sestavljena iz mešanice omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, oboje dajejo celicam nasprotujoče si ukaze. Tista, ki prevlada, odloča o zdravju ali o bolezni, zato je razmerje med njimi v zaužiti hrani zelo pomembno. Če so celice preplavljene z omega-6 maščobnimi kislinami, nastane velika količina prostaglandinov, snovi, ki lahko sprožijo različne vnetne procese in bolezni. Če je količina omega-3 maščobnih kislin zadostna, se količina teh snovi zmanjša. Omega-3, predvsem EPA in DHA, so zelo pomembne za normalno delovanje celic. Dajejo impulze za izgradnjo hormonov, ki kontrolirajo pomembne funkcije v telesu, kot sta strjevanje krvi in sproščanje in krčenje arterijskih sten, ter tako preprečujejo srčni infarkt in kap. Izboljšajo lahko bolezenske znake nekaterih kroničnih bolezni, kot sta revma in luskavica. Na celični ravni se nenehno odvija tekma, boj med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Od tega, katera zmaguje, je odvisno naše zdravje. Večina ljudi zahodnega razvitega sveta v svoji prehrani na žalost zaužije veliko preveč omega-6 maščobnih kislin. V številnih študijah je potrjeno, da je to velik razlog za epidemični val mnogih bolezni sodobnega časa, bolezni srca in ožilja, diabetesa, raka, …

In kaj lahko storimo? Spremenimo prehranjevalne navade in v prvi vrsti in povečajmo vnos živil, bogatih z omega-3, in omejimo pretiran vnos živil, ki vsebujejo veliko omega-6 maščobnih kislin. Idealno razmerje med zaužitimi omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami naj bi bilo 3 : 1 do 5 : 1. Današnje razmerje v svetu in tudi pri nas je veliko bolj neugodno in znaša med 10 : 1 in 25 : 1. Najbolj bogat vir omega-3 kislin v prehrani so ribe, med njimi posebno sardele, skuše, tuna in losos. Uživanje rib se priporoča dva- do trikrat na teden, pripravimo si sveže ribe ali zaužijemo konzervirane, predvsem tiste v vodi ali olivnem olju. Najbolj primerna olja za uporabo v kuhinji so laneno, repično in olivno olje, ki imajo najbolj ugodno razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami. Za primerjavo: sončnično olje ima razmerje 69 : 0 in olivno 8 : 1.

Zaradi številnih ugodnih učinkov omega-3 maščobnih kislin na zdravje in omejenega vnosa s hrano so na voljo številna prehranska dopolnila, ki vsebujejo ribja in rastlinska olja, bogata z omega kislinami, v kapsulah. Potrebna je pozornost pri izbiri, glede na vsebnost predvsem omega-3 maščobnih kislin vrste EPA in DHA.

Namig: O pravilni izbiri izdelka z omega-3 maščobnimi kislinami, ki bo ustrezen glede na vsebnost in vaše potrebe, se posvetujte s farmacevtom v lekarni!

Mirjana Dunjić Lapuh,
mag. farm.