MLEKO

MLEKO in mlečni izdelki so izredno pomembna vsakdanja hrana v vseh življenjskih obdobjih. Mleko vsebuje vsa za življenje pomembna hranila in ga imamo za idealno hrano. Mleko so kot zdravilo cenili že v Hipokratovih časih in priporočali njegovo uživanje pri zdravljenju številnih bolezni in za krepitev organizma. Egipčanska kraljica Kleopatra se je redno kopala v mleku, prepričana, da na ta način ohranja svojo lepoto in mladostni videz.

Mnogi izmed nas si danes ne znamo zamisliti dneva brez mleka in mlečnih izdelkov v prehrani. Ponudba izdelkov je zelo raznolika: mleko (polnomastno, obrano, brez laktoze, obogateno z vitamini in minerali …), jogurti, kislo mleko, kefir, pinjenec, maslo, številni siri, sirotka … Večinoma uživamo kravje mleko, izjemoma tudi mleko drugih živali (ovce, koze), ki se po sestavi in hranilnih snoveh nekoliko razlikujejo. Mleko in mlečne izdelke v največji meri zaužijemo nepredelane, uporabljamo pa jih tudi za pripravo različnih jedi, slanih in sladkih, v vsakdanji in vrhunski kuhinji.

Odnos do mleka človek pridobi že v otroškem obdobju. Ali bo nekdo pil mleko ali ne, je odvisno od številnih dejavnikov: genetskih, subjektivnih in bioloških. Posameznik se bo na mleko odzval na osnovi svojih nagnjenj in osebnih zaznav in pričakovanj. Dojenje je zelo pomembno za poznejšo priljubljenost mleka. Biološka vpliva, ki zavirata pitje mleka, sta pomanjkanje encima laktaze in alergija na mlečne beljakovine.

Mleko vsebuje preko 200 sestavin, katerih količine se spreminjajo in so odvisne od številnih dejavnikov (pasma, krma, podnebje, zdravstveno stanje živali …). Najvišji odstotek v mleku zavzema voda, preko 80 %, sledijo ji energijsko pomembna hranila, mlečne beljakovine, mlečne maščobe, mlečni sladkor, vitamini, minerali, encimi in številne druge spojine. Mleko je sestavni del številnih priporočenih diet ob različnih boleznih. Je nepogrešljiv vir kalcija za nosečnice, doječe mamice in bolnike z osteoporozo. Fermentirano mleko, jogurt, kislo mleko in pinjenec vsebujejo različne mlečnokislinske bakterije (laktobacile). Uživanje teh spodbudi rast laktobacilov tudi v našem črevesju. S pomočjo teh »dobrih bakterij« naše telo lažje prebavi zaužito hrano.

Nekatere zdravilne učinkovine iz mleka so našle svoje mesto v številnih prehranskih dopolnilih. Najbolj znani so izdelki, ki vsebujejo prav laktobacile, poznamo jih po imenu probiotiki. Na slovenskem trgu je registrirano tudi zdravilo, ki vsebuje probiotike, kar potrjuje njihovo učinkovitost. Izdelke s probiotiki svetujemo pri različnih težavah z prebavo, pri napenjanju, pri driskah in zaprtju, ob pogosti uporabi antibiotikov za ohranjanje zdrave črevesne flore ter pri ponavljajočih se vaginalnih infekcijah, lokalno (vaginalne tablete) ali sistemsko (tablete ali kapsule). Mlečni sladkor ali laktozo svetujemo pri dojenčkih ob zaprtju (1–2 žlički v prvi jutranji obrok). Mlečna beljakovina kazein v pripravku proti stresu kaže dobre učinke. V zimskih mesecih se poveča povpraševanje po izdelkih iz kolostruma. To je uprašeno prvo mleko krav po porodu, ki je zelo bogato z imunoglobulini, ki krepijo imunski sistem. V lekarnah so na voljo različni pripravki, ki vsebujejo kolostrum. Sirotka, ki nastane pri predelavi mleka v sir, je v lekarnah na voljo v fermentirani tekoči obliki in v obliki granulata. Vsebuje visok odstotek mlečne kisline, ki aktivira in regulira presnovo. Zagotavlja tudi idealno okolje za razvoj koristne črevesne flore. Pomaga pri čiščenju telesa in razkisanju, koristi tudi okuženim z glivico Candido albicans. Za vse ljubitelje mleka, ki imajo težave s prebavo mlečnih izdelkov (laktozna intoleranca) je na voljo izdelek, ki vsebuje encim laktazo v obliki tablet.

NAMIG: Naj ne mine dan brez mlečnega obroka v vaši prehrani!

Mirjana Dunjić Lapuh,
mag. farm.