NEGA LAS IN LASIŠČA

KAJ MORAMO VEDETI O NEGI LAS?

Nega las in lasišča vključno z umivanjem ima vsaj 2 namena: čiščenje in vzdrževanje zdravih, normalnih las in kože lasišča, za zdravje las in lasišča pa je potrebna tudi ustrezna prehrana.

Zdravi, sijoči in močni lasje pa so zunanji znak zdravja posameznika.

KAKŠNE SO TEŽAVE, KI SE LAHKO POJAVIJO NA LASEH IN LASIŠČU?

Težave z lasiščem so pogoste: prhljaj, suhi, mastni, poškodovani lasje, glivične infekcije, srbenje lasišča, izpadanje las itd. pojavljajo pa se že težave tudi pri dojenčkih in majhnih otrocih.

PRHLJAJ

Prhljaj je pojav za katerega je značilno čezmerno luščenje celic povrhnjice. Občasno se pojavlja pri približno 45% populacije, ne glede na spol, ko je tako močan, da ga opazimo na oblekah, ko se nalaga na lasišču in robovih lasišča, ko je združen s srbenjem, zelo suhim lasiščem ali mastnimi lasmi, postane moteče. Zato začnejo ljudje iskati pomoč zaradi prhljaja. Prhljaj ni bolezen, vendar je nadloga, ki vpliva na estetski videz. Povečano luščenje je gojišče za razrast bakterij in glivic, pogosto povzroča srbenje. S praskanjem nastanejo ranice, kjer lahko nastajajo vnetja. Glavno vlogo pri nastanku prhljaja ima glivica malasseziaovalis, ki je prisotna tudi na zdravem lasišču, tako da je pojav prhljaja povezan še s številnimi drugimi dejavniki: povečano izločanje sebuma, zmanjšana imunost, stres, neustrezna prehrana, hormonske spremembe itd. učinkovita odprava prhljaja v glavnem temelji na protiglivičnem zdravljenju, pri čemer so na voljo različni preparati; šamponi, losjoni, čistilna pena, intenzivni tretmaji.

S  katerimi preparati lahko prhljaj omilimo ali odpravimo?

  • Šampon, ki vsebuje ketokonazol, je antimikotik in deluje na glivice.
  • Šampon, ki vsebuje cinkov pirition, ki odstranjuje prhljaj in preprečuje da bi se znova pojavil.
  • Šampon, ki vsebuje kertyol, ki deluje na trdovraten prhljaj, salicilno kislino, ki pa odstranjuje najbolj trdovratne luske in cink, ki blaži srbenje.
  • Šampon s selenovim disulfidom, hitro odstranjuje trdovraten prhljaj.
  • Šamponi z žveplom.
  •  Čistilna pena-vsebuje naravne sestavine: sivko, limuno, kajeput, derivate olaminske kisline, ki temeljito očistijo lasišče, odstranijo odvečno maščobo, prhljaj in mrtve celice.

Sočasno s peno se lahko uporablja tudi intenzivni tretma:

  • Proti prhljaju na lasišču.
  • Za krepitev las nagnjenih k izpadanju s prhljajem.
  • Proti prhljaju in maščobi na lasišču.

V lekarnah imamo strokovno usposobljeno osebje, ki vam bo svetovalo v tem primeru. Izbira šampona je odvisna od tipa lasišča in vrste prhljaja. Zavedati se je treba da težave z lasmi ne nastanejo čez noč, zato se jih tudi čez noč ne da odpraviti. Šampone ali čistilno peno je potrebno uporabljati dalj časa in redno. Nanesejo se enakomerno na vlažne lase, s konicami prstov lase in lasišče zmasiramo, pustimo delovati 3-5 minut, nato pa zelo dobro speremo z vodo. Intenzivni tretma vsebuje ampule, ki se uporabljajo za masažo lasišča vsaj 2-krat tedensko, vsaj 2 meseca. Ne izpiramo jih z vodo. Če se pojavi dražeč, pekoč občutek na lasišču, z uporabo prekinemo. V težjih oblikah prhljaja pa priporočamo obisk pri svojem zdravniku ali dermatologu.

KAJ POMENI IZPADANJE LAS?

Izpadanje las je normalen pojav. Vsak las gre skozi obdobja rasti in mirovanja. Odrasla oseba izgubi dnevno povprečno od 70-120 las. Nekaj več spomladi, jeseni in s staranjem. Problem nastane, kadar je izpadanje povečano in se spreminja in se spreminja njihova kvaliteta, debelina in barva. Na prekomerno izpadanje las vplivajo številni dejavniki kot so: stres, nepravilna prehrana, dednost, hormonske spremembe (nosečnost, porod, dojenje), nekatere bolezni (anemija, avitaminoza), uporaba določenih zdravil (citostatiki), kemoterapija. Posledica je lahko delna ali popolna plešavost (alopecija).

Posebna vrsta plešavosti je lisasta plešavost (alopecija areata), ki se kaže v obliki golih lis velikosti kovanca na lasišču. Vzrok ni znan, ponavadi pa lasje spet zrastejo v nekaj mesecih. V tem primeru se je najbolje  posvetovati z zdravnikom ali dermatologom.

Kaj je največkrat vzrok izpadanja las pri moških?

Kar 80% procentov moških trpi zaradi bolj ali manj opazne plešavosti. Lasje začnejo izpadati na sprednjem delu lasišča in na vrhu glave, hkrati pa se redčijo na temenu. Plešavost pri moških je največkrat dedna, pogosti vzrok pa je tudi psiho-fizični stres, nezdrava prehrana, itd.

Izpadanje las pri ženskah

Pri ženskah je izpadanje las najpogosteje hormonskega izvora (nosečnost, porod, dojenje, menopavza), shujševalne diete, stres, uživanje nekaterih zdravil, itd. Plešavost se najprej najpogosteje pojavi na temenu. Lasje lahko začnejo slabeti in izpadati zaradi preagresivnih sredstev za nego las, pogoste trajne, barvanja,… Tudi UV žarki vplivajo na zdravje las. Lasni mešiček izgubi vitalnost, proizvaja tanjši las, končno pride do izpada. Če je izpadanje las le prehodnega značaja so vam v lekarni na voljo pripravki , s katerimi lahko sami poskrbite za pravilno nego in prehrano vašega lasišča in preprečite nadaljnje izpadanje las.

Kateri preparati so na voljo v lekarnah proti izpadanju las?

Prehranska dopolnila za uživanje v obliki tablet in kapsul. V njih so zlasti prisotni vitamini skupine B, folna kislina, inozitol, železo, cink, baker, silicij in aminokisline,… Za zunanjo uporabo pa so različni šamponi, losjoni in ampule. Najpogostejša učinkovina v šamponih in ampulah je tricosaccarit z biovitaminskim kompleksom za ženske in moške, energijski šampon in ampule, ki vsebujejo učinkovino aminexil, čistilna pena vsebuje naravne učinkovine, najboljša pa je v kombinacij z intenzivnim tretmajem. Za masažo lasišča pa se uporablja brezov losjon, ki so mu že nekoč pripisovali zdravilno delovanje. V naših lekarnah izvajamo brezplačne preglede lasišča z mikrokamero. To je dodatna ponudba lekarn, ki je koristna za naše uporabnike. Že pri naročanju na pregled (enkrat mesečno) moramo presoditi ali gre za resnejše težave, takrat uporabnika napotimo k zdravniku.

ZAKAJ JE LAS MASTEN ALI SUH?

Suhi lasje so pusti, brez leska, utrujeni, na dotik grobi, ob česanju se hitreje lomijo. Nastanek suhih las je povezan s tremi dejavniki: prešibko delovanje lojnic, poškodba las zaradi premočnih ali napačno izvedenih mehaničnih ali kemičnih posegov (prekomerna uporaba vročih navijalk, prepogosta barvanja, beljenja las, pogoste trajne), pogosto nezaščiteno izpostavljanje las zunanjim dejavnikom (sonce, slana voda, klorirana voda). Suh las težko naredimo normalen. Izogibamo se škodljivim dejavnikom in kozmetičnim postopkom. Z lokalnimi pripravki in prehranskimi dopolnili skušamo nadomestiti kar lasem primanjkuje.

Mastni lasje:  V nasprotju s suhim lasmi imajo mastni povečano izločanje loja iz lojnic. Dejavnikov za močnejše izločanje je več: lahko je prirojeno, hormonske motnje, nepravilna nega,… Vsekakor je veliko neprijetnosti: lasišče pogosto srbi, lasje se lepijo v skupine, nanje se hitreje nabira umazanija iz okolja, velika količina loja pa povzroča neprijeten vonj las. Proti mastnim lasem obstajajo številni pripravki, ki so različni in le delno uspešni. Lokalni preparati le delno zmanjšajo izločanje loja, prav tako pogostost šamponiranja ne vpliva na izločanje loja. Učinkovine v šamponih so lahko: selenijev disulfid, metionin, kaolin, cistein, vitamin B6, biotin,… V glavnem odstranijo odvečno maščobo iz las in lasišča, upočasnijo prehod sebuma iz kože na lasišče, zmanjšajo srbenje, zavirajo razvoj bakterij in glivic. Uporablja še se čistilna pena, sočasno pa se lahko uporablja intenzivni tretma z ampulami.

 KRHI IN POŠKODOVANI LASJE

Se lomijo, konice so razcepljene. Največkrat so posledica prekomernega umivanja las s šamponi, česanja ali sušenja s sušilnikom. Lahko so posledica hudega pomanjkanja vitaminov in mineralov, ali pa je bolezenski vzrok npr. premajhno delovanje ščitnice (hipotiroidizem). V teh primerih se je potrebno obrniti na zdravnika. Preparati, ki so namenjeni odpravljanju poškodovanih las so šamponi in balzami, ki vsebujejo največkrat kolagen in ceramide, hkrati pa uživamo prehranska dopolnila za lase.

SVETOVANJE V LEKARNI

Prav vse težave z lasiščem so za človeka estetsko moteče, zato veliko časa in denarja porabi za preprečevanje le teh. Uporabniki imajo veliko možnosti, da dobijo informacije o izdelkih. Reklame, mediji, internet, sorodniki in sosednje nudijo različne informacije. Informacija pa ima ustrezno moč, le ko je pravilna in poštena, ter pravilno razumljena. Zato vam priporočam, da se pri tovrstnih težavah obrnete na nas zaposlene v lekarni.

Jožica Bigec,
farm. tehnik