RDEČA PESA

RDEČA PESA (Beta vulgaris) je gojena sorta navadne repe. Domovini rastline sta Vzhodno Sredozemlje in Azija. Danes najbolje uspeva v deželah z zmernim podnebjem. Pri nas je ena glavnih zimskih vrtnin. V zdravilne namene so jo gojili že stari Grki in Rimljani, ki so s peso zdravili mrzlico in zaprtje, celili rane, spodbujali spolno moč. V srednjem veku je pesa veljala za zdravilo za dobro prebavo in dobro kri. Danes jo mnogi cenijo kot univerzalno zdravilo. Zdravilni deli rastline so gomolj in mladi listi.

Kot zelenjava se je rdeča pesa uveljavila šele v 16. stoletju. Za prehrano se večinoma uporablja gomolj, ki ga lahko pobranega skladiščimo dolgo v zimo. Pri tem ohrani svoje hranilne in zdravilne lastnosti. Največ rdeče pese zaužijemo kuhane v solati. Lahko jo tudi pečemo in dušimo, primerno začinjena je lahko slastna priloga mesnim jedem. V nekaterih državah pripravljajo tudi juhe iz rdeče pese, ki predstavljajo nacionalne specialitete, ena takih je zagotovo boršč, sinonim ukrajinske kuhinje. Rdeča pesa je ena izmed najbolj sladkih vrst zelenjave (vsebuje več sladkorja kot korenček ali koruza), zato jo ponekod uživajo tudi v sladicah. V zadnjem času, z novimi spoznanji o zdravilnih učinkih pese, narašča uporaba pese v obliki sveže stisnjenega soka iz svežega gomolja. Za ½ litra domačega soka iz sokovnika potrebujemo 1 kg gomoljev. Najbolj primerni gomolji za uporabo v kuhinji in zdravilstvu so tisti manjši, do velikosti oranže, ti vsebujejo več hranil in so zato tudi bolj učinkoviti v zdravilne namene.

Rdeča pesa vsebuje številne zdravilne učinkovine. Med vitamini in minerali izstopajo vitamin C, vitamini skupine B, kalcij, kalij, železo in silicij. Barvilo, ki pesi daje barvo, antocian, je zelo močan antioksidant. Učinkovina betamin iz pese poveča vsebnost kisika v krvi. Kisik oksidira (uničuje) škodljive snovi v krvi in celicah. Uživanje pese tako pripomore k dobremu razstrupljanju telesa in nas tako ščiti pred številnimi boleznimi. Rdeča pesa je pomemben vir folne kisline (vitamin B9), ki ima številne pomembne vloge v telesu. V začetku nosečnosti omogoča pravilen razvoj hrbtenjače zarodka. V telesu vpliva na pravilno razgradnjo zaužitih beljakovin na koristne aminokisline ter vpliva na tvorbo rdečih krvnih celic in pomaga pri slabokrvnosti. Folna kislina v telesu znižuje raven hemocisteina. Povečane količine te spojine v telesu pripeljejo do zvišanega tveganja za srčno žilne bolezni, v menopavzi pa potrtost, depresijo in večje tveganje za razvoj osteoporoze. Vse navedeno potrjuje izjemne zdravilne lastnosti rdeče pese. Krepi srce in ožilje, čisti kri, jetra in ledvice, ščiti pred prehladi, zavira rast nekaterih tumorjev, odpravlja posledice škodljivih sevanj, upočasnjuje staranje … Upravičeno ima rdeča pesa danes sloves ene najbolj zdravilnih in koristnih vrtnin na svetu.

Izvlečki iz rdeče pese so na voljo tudi v obliki dodatkov k prehrani v obliki sokov, sirupa in kapsul. Naj bodo rezervirani za prezaposlene in tiste, ki ne marajo okusa in vonja pese. Najboljši zdravilni učinek bomo zagotovo dosegli z uživanjem sveže stisnjenega soka. Dovoljene dnevne količine so omejene glede na starost. Maksimalna količina za odrasle je 1/2 l, najbolje ga je popiti zjutraj na tešče.

NAMIG: Rdeča pesa je lahko nadvse uporabno naravno barvilo, ki lahko iz na videz preprostih  jedi naredi pravo pašo za oči!

Mirjana Dunjić Lapuh,
mag. farm.