SHRANJEVANJE ZDRAVIL in KAM Z ODPADNIMI ZDRAVILI

Zdravila ohranijo svojo učinkovitost le, če jih ves čas uporabe pravilno shranjujete. V lekarni ob izdaji opozorimo na način shranjevanja zdravila, predvsem če je potrebno zdravilo shranjevati pod posebnimi pogoji, na primer na hladnem mestu. Najbolje, da v primeru dvoma v lekarni povprašate, kje in kako shranjevati določeno zdravilo. Farmacevtski strokovni delavci vam bodo z veseljem pomagali.

Splošno pravilo za shranjevanje zdravil je, da se jih drži na sobni temperaturi od 15 do 25 stopinj Celzija, suhem in temnem mestu, nedosegljivo otrokom in v originalni ovojnini. V stanovanju je torej treba najti primeren prostor, ki bo zadoščal vsem tem zahtevam. Najprimernejše mesto je nekje na zgornji polici omare v spalnici ali dnevni sobi. Otroci lahko namreč vabljive raznobarvne tablete mimogrede zamenjajo za bombone, kar lahko povzroči nesrečo. Zato moramo zdravila vedno shranjevati na mestu, ki je otrokom nedostopno. V primeru, da kljub temu pride do tega, da otrok poje tablete ali izpije večjo količino sirupa iz stekleničke, moramo takoj poiskati zdravniško pomoč. S sabo vzamemo tudi zdravilo, ki ga je otrok nekontrolirano zaužil. Določena zdravila moramo hraniti na hladnem mestu, na primer inzulin, nekatere hormonske pripravke, mazila, kapljice za oči, pripravljene antibiotične sirupe. Hladno mesto naj bo ločen prostor v hladilniku, kjer pa ne sme zmrzovati.

Pomembno je tudi pravilno ravnanje z neporabljenimi in neuporabnimi zdravili. Ta nikakor ne sodijo v smetnjake za komunalne odpadke. Neporabljena zdravila so namreč posebni odpadki, ki jih je potrebno strokovno uničiti. Zato svetujemo, da vse neporabljene škatlice in zdravila, ki jim je potekel rok uporabe, odnesete na odlagališča za posebne odpadke ali lekarno, ki sprejema odpadna zdravila. Redno pregledujte tudi zaloge zdravil v vaši domači lekarni. Tako boste ugotovili, če zdravila kažejo znake kvarjenja ali če jim je že potekel rok uporabnosti. Zdravil, ki kažejo znake kvarjenja ali jim je potekel rok uporabnosti, ne smete uporabiti.

Vir: Lekarniška zbornica Slovenije