SOJA

SOJA (Glycine max) je najbolj razširjena stročnica na svetu. V Evropo je prišla iz Kitajske, kjer so jo poznali že pred 5000 leti. Kot kmetijska rastlina se je v Evropi in ZDA uveljavila šele v začetku 19. stoletja. Danes so ZDA največja proizvajalka soje, več kot 60 % pa je žal gensko spremenjene. Ta predstavlja veliko nevarnost za zdravje ljudi, lahko povzroča toksične in alergijske reakcije v telesu in pojav številnih bolezni. Tako postavlja pod vprašaj varnost in koristnost uporabe soje in izdelkov iz soje v naši prehrani. Različne sorte soje se med seboj razlikujejo po barvi in obliki zrn, po okusu in po kemični sestavi.

V prehrani lahko sojina zrna pripravimo podobno kot druge stročnice (fižol, leča, grah …), vendar vonj in okus večini ljudi nista prijetna, zato ti načini priprave niso običajni. Na trgu se soja pojavlja v industrijsko predelani obliki kot sojino mleko, sir (tofu), moka in testenine, olje, omake, kosmiči, briketi … Zaradi svoje hranilne vrednosti in visokega odstotka rastlinskih beljakovin (vsebuje 8 esencialnih aminokislin) soja velja za enakovredno mesu, zato je nepogrešljiva v prehrani vegetarijancev in predvsem veganov. Prednost sojinih beljakovin pred mesnimi je manj maščob, so brez holesterola in predstavljajo bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov. V kitajski tradicionalni medicini velja, da prehod z mesnih na rastlinske beljakovine v prehrani ublaži in upočasni procese staranja, vrne umsko svežino in polepša kožo.

Pomembne sestavine v soji so ob beljakovinah tudi nenasičene maščobne kisline, med njimi tudi koristne omega 3, številni encimi, vitamin E, železo in kalcij. Posebnost v sestavi soje pa predstavljajo izoflavonske spojine – fitoestrogeni, rastlinski hormoni, ki posnemajo delovanje človeku lastnega hormona estrogena. Sojini fitoestrogeni vplivajo na čvrstost kosti in preprečujejo osteoporozo, imajo ugoden vpliv na delovanje srca in ožilja, blažijo pojav vročinskih valov v menopavzi in ščitijo pred nastankom nekaterih hormonsko odvisnih rakov (na dojkah in prostati). Genistein je fitoestrogen, ki zniža »slab« LDL in zviša »dobri« HDL holesterol. Lecitin iz soje sodeluje pri presnovi maščob in pomaga uravnavati vrednost holesterola v krvi. Koristen je tudi pri motnjah spomina in koncentracije.

Pri nakupu izdelkov iz soje za uporabo v prehrani nujno izbiramo tiste z ekološkim certifikatom. Ta zagotavlja nadzor od semena, vzgoje rastline in industrijske predelave do končnega izdelka. Tako bomo zagotovili varnost in koristnost izdelkov za naše zdravje.

Na trgu so številna prehranska dopolnila, ki vsebujejo izvlečke iz soje, predvsem lecitin in fitoestrogene, v obliki tablet, kapsul in granulatov. Tudi v tem primeru proizvajalci poreklo soje in varnost izkazujejo z ekološkimi certifikati. Izdelki so namenjeni ženskam v menopavzi za lajšanje navalov vročine (fitoestrogeni), tistim, ki imajo mejno zvišane vrednosti holesterola v krvi in motnje spomina in koncentracije (lecitin).

NAMIG: Naj vas strah pred gensko spremenjeno sojo ne odvrne od uporabe izdelkov iz soje! Preverite certifikat in si privoščite odmerek soje na dan, zagotovo bo koristil vašemu zdravju!

Mirjana Dunjić Lapuh,
mag. farm.