ACONITUM NAPELUS – REPIČASTA PREOBJEDA

Homeopatski ACONITUM običajno uporabljamo na začetku bolezni, ko pride do pojava močno izraženih simptomov naenkrat (» kot strela z jasnega neba«), ti pa so nastali predvsem kot posledica izpostavljenosti suhemu, hladnemu vetru. Vzrok je lahko tudi šok in nenaden strah. Aconit je zelo učinkovit v samem začetku bolezni, ker pa je ta faza velikokrat kratka, jo zamudimo in zato zdravilo ni tako uspešno.

Bolnik, ki potrebuje Aconit ima kožo svetlo rdečo in suho, potenja ni, močno pa je izražena želja po velikih količinah mrzle vode. Bolnik je običajno nemiren, prestrašen, boji se , da bo umrl.

Z Aconitom lahko lajšamo:

  • Visoko temperaturo, ki nastopi nenadno, silovito in se običajno prične z napadi mrazenja, drgetanja. Povišana temperatura je pogosto posledica izpostavljenosti hladnemu, suhemu vetru. Aconitum uporabljamo na začetku bolezni, ko zaznamo, da se bo nekaj zgodilo. Pomembno je, da ga uporabimo čim prej, saj pravočasno ukrepanje stanje hitro izboljša. Koža je svetlo rdeča, vroča, suha, potenje ni prisotno, bolnik pa želi velike količine mrzle vode. Če se začne bolnik potiti je potrebno zdravilo zamenjati.
  • Nahod na samem začetku, ko je prisotno kihanje, izcedek iz nosu in glavobol. Tudi tukaj je lahko vzrok izpostavljenost hladnemu, suhemu vetru. Obraz je svetlo rdeč , koža je vroča in suha. Prav tako so suhe  sluznice, zato je bolnik žejen, veliko pije, a se kljub temu ne poti.
  • Boleče žrelo, ki je močno pordelo, pekoče in je posledica izpostavljenosti hladnemu, suhemu vetru. Bolnik zaradi suhe sluznice in hudih bolečin le s težavo požira, želi pa si velike količine mrzle vode.
  • Suh dražeč kašelj, ki se pojavi ponoči, nenadoma, spremljajo pa ga bolečine v prsnem košu. Bolnik je nemiren, žejen,  trese ga mraz, vročina narašča. Kašelj je suh, hripav, dušeč. Poslabša se na svežem zraku, ob govorjenju in v večernih urah.
  • Bolečine v ušesu, ki se pojavijo nenadoma, običajno po izpostavljenosti mrzlemu, suhemu zraku in vetru. Uho je rdeče in vroče, bolečine so zelo hude, po navadi se začnejo ponoči, spremlja jih povišana telesne temperatura, ki hitro narašča. Bolečina se nekoliko zmanjša po toplih obkladkih.
  • Nespečnost, ki je posledica šoka, hude prestrašenosti ali slabih novic. Aconitum lahko uporabljajo  bolniki, ki se nenadno zbujajo po nočni mori, ali tisti, pri katerih je nespečnost povezana z zaskrbljenostjo zaradi hitrega dvigovanja telesne temperature.

Vidimo,da lahko eno homeopatsko zdravilo uporabljamo za  različne težave. Ne smemo pa pozabiti, da sami nikoli ne uvajamo ali ukinjamo alopatskih zdravil, brez predhodnega posveta z zdravnikom ali s farmacevtom z dodatnimi znanji iz homeopatije..

Aconit je zelo učinkovit v samem začetku bolezni, ko samo čutimo, da se bo nekaj zgodilo. Zato je koristno imeti to zdravilo v svoji domači lekarni, da bo pravočasno pri roki.

 

 

Nataša Koltak Ferčič,
mag. farm.
Lekarne Ptuj – lekarna v Q-landiji