ARNICA MONTANA – ARNIKA

NAVADNA ARNIKA se je že v preteklosti veliko uporabljala za obkladke pri kožnih vnetjih, oteklinah zaradi poškodb, zvinov ali pikov žuželk, pri udarninah, vnetjih povrhnjih ven ipd.. V zdravilne namene se uporablja cvet arnike. V obliki gotovih pripravkov lahko danes dobimo gele in mazila z arniko.

Homeopatsko zdravilo ARNIKA je primerno predvsem za stanja, ki so jim vzrok različne poškodbe. Zdravilo je tem bolj učinkovito, čim hitreje po poškodbi ga uporabimo. Homeopatsko arniko lahko uporabimo tudi pred operativnimi posegi, saj pospešuje celjenje ran in preprečuje vnetja. V času operacije preprečuje prekomerne krvavitve in otekanje. Po operaciji zmanjša bolečine, prepreči nastanek modric. Ublaži tudi psihični in fizični šok.

Arniko s pridom uporabljamo tudi po pretirani telesni in psihični aktivnosti, npr. po hoji v planine, napornih treningih ipd.. Zmanjšuje vnetje in občutek slabosti po porodu. Z arniko lahko lajšamo športne poškodbe in psihične travme. Primerna je za uporabo pri naslednjih težavah:

  • Hripavost, ki je posledica daljše preobremenitve glasilk zaradi glasnega govorjenja, petja, je indikacija, ki jo lahko zdravimo z arniko.
  • Zobobol, vnetja, otekline po obisku zobozdravnika (puljenje zob). Prav tako jo lahko uporabimo pri bolečinah in oteklinah dlesni zaradi nove proteze ali ortodontskega aparata.
  • Revmatične bolečine predvsem pri starejših ljudeh, ki so nastopile po prekomernem naprezanju in sočasni izpostavljenosti vlagi in mrazu. Bolnik je izčrpan in utrujen, ima občutek pretepenosti, želi si počitka, a mu je postelja pretrda.
  • Globlje rane in operacije so prav tako primerne za zdravljenje z arniko. Pomembno je, da z zdravljenjem začnemo čim prej po poškodbi, saj arnika pospešuje celjenje ran in preprečuje okužbe. Arniko lahko jemljemo pred načrtovanim posegom ( operacijo ) in s tem v času operacije preprečimo prekomerno krvavenje, otekanje in nastajanje strdkov. Z jemanjem po operaciji pa zmanjšamo bolečine, preprečimo nastanek modric in gnojenje. Zelo primerno npr. pri puljenju zoba.
  • Pri poškodbah mišic in zvinih arnika zmanjša bolečino in oteklino in ustavi nastajanje modric, ter pospešuje zdravljenje. Lahko jo uporabimo proti bolečinam pri preobremenitvi mišic (»muskelfiber« ), pri zlomih v kombinaciji z drugimi zdravili in pri gripi za lajšanje bolečin v mišicah in kosteh.
  • Hemoroidi in varice.

Homeopatsko arniko praviloma uporabljamo v nizkih potencah, npr C6 ali C10, dajemo jo tri do pet krat dnevno po pet kroglic. Pri načrtovani operaciji pa že dan pred posegom. V stanjih šoka, večje travme in pri gripi dajemo višje potence, npr C30, dva do trikrat dnevno.

Po naštetem in opisanem bi lahko zaključili, da je homeopatsko zdravilo arnika nepogrešljiva v domači lekarni.

Nataša Koltak Ferčič,
mag. farm.