GROZDJE
GROZDJE sodi med najstarejše vrste sadja. Dozori na vinski trti, ki jo je človek poznal že v kameni dobi. Danes trto gojijo po celem svetu, grozdje dozori v različnih krajih sveta v različnem času, zato imamo grozdje na voljo skozi celo leto. Najbolj tekne naše avtohtono v začetku jeseni. Za predelavo v vino gojijo različne sorte glede na podnebje in sestavo tal. Slovenija je vinorodna dežela, ponaša se tudi z avtohtonimi sortami in odličnimi vini. Kot sadje uživamo jedilne sorte grozdja. Večinoma zaužijemo sveže sadje, predelamo ga lahko v sokove in sadne želeje. Posušene grozdne jagode sort brez pešk poznamo kot rozine in so nepogrešljiv dodatek pri pripravi različnih peciv.
V ljudski medicini se uživanje grozdja svetuje za uravnavanje prebave, čiščenje telesa, pomoč pri hujšanju in za krepitev telesa.
Zdravilne učinkovine v grozdju so minerali kalij, kalcij, fosfor in vitamina C in B, njihov izkoristek je popoln pri uživanju svežega sadja. Najbolj pomembna sestavina grozdja pa je polifenol resveratrol, ki se nahaja v grozdnih peškah in v kožici jagod. Temne sorte grozdja ga vsebujejo veliko več. Zaradi postopka predelave ga vsebuje tudi rdeče vino, v belih vinih ga ni. V resveratrolu leži pojasnilo za tako imenovani francoski paradoks. Francozi namreč, kljub temu da uživajo težko in mastno hrano, ne zbolevajo za srčno-žilnimi boleznimi kot ostali evropski narodi, saj ob hrani pijejo odlična, predvsem rdeča vina. Resveratrol je učinkovina, ki zaposluje znanstvenike po vsem svetu. Dokazano je njegovo močno antioksidativno delovanje: lovi proste radikale, »škodljivce«, ki napadajo naše celice. Na ta način zavira staranje, ščiti srce in ožilje pred spremembami, ki vodijo k nastanku kapi in infarkta, pomaga blažiti vnetne procese in ščiti pred nekaterimi vrstami raka.
Z uživanjem grozdja telo ne dobi dovolj resveratrola za dosego zdravilnega učinka, ravno tako ne zadošča pitje zmernih količin rdečega vina ob hrani. Zato so znanstveniki razvili sintetični resveratrol. Najdemo ga v prehranskih dopolnilih v obliki kapsul, vgrajujejo ga tudi v številne kozmetične izdelke, ki preprečujejo staranje kože.
NAMIG: Grozdje ima visoko vsebnost sladkorja, na kar naj bodo pozorni predvsem sladkorni bolniki. En kozarček rdečega vina ob dobri hrani ni samo užitek, zagotovo je tudi zdravilo!
Mirjana Dunjić Lapuh,
mag. farm.