HEPAR SULFUR – KALCIJEV SULFID

Homeopatsko zdravilo hepar sulfur je primerno za bolnika, ki je občutljiv na hladne površine. Bolnik je zmrzljiv in hodi okrog precej oblečen, se hitro prehladi, zlasti kadar ga potnega prepiha. Ne prenaša trpljenja, se pritožuje  in prosi za pomoč. Je vznemirjen , postane lahko jezen, žaljiv in se grdo  izraža.

Hepar sulfur je primeren za uporabo pri naslednjih težavah:

  • pri gostem nosnem  izcedku; in sicer je izcedek rumen ali rumeno-zelen, neprijetnega vonja po starem katarju. Ob stiku z mrzlim ali hladnim se pojavita kihanje in izcedek iz nosu. Ponavadi se pojavi še glavobol, ki se poslabša med gibanjem. Uporablja se, kadar prehlad napreduje v sinusitis ali kronični bronhitis.
  • pri vnetju sinusov (sinusitisu); bolečine se stopnjujejo ob najmanjšem stiku s hladnim zrakom, koža obraza in glave je zelo občutljiva na dotik. Bolečina je lokalizirana v korenu nosu in je močnejša zjutraj. Glavobol se poslabša med gibanjem (tresenje glave, prepogibanje, premikanje oči, vožnja z avtomobilom…). Glavobol ublažita čvrst pritisk ali tesen povoj okrog glave.
  • pri bolečem žrelu; bolečina je močna, zbadajoča, kot bi imel drobtine v grlu, ali kot da ima v žrelu zabodeno trsko.  Žrelo je ranjeno. Mandlji, vratne bezgavke so otekle; na mandljih so lahko vidni gnojni čepki. Med zehanjem in požiranjem se bolečina širi iz žrela v ušesa in ostale predele glave.
  • pri suhem  kašlju; kašelj in žgečkanje v grlu se pojavita ob izpostavljenosti kateregakoli dela telesa hladu, tudi če je nepokrita le roka. Kašelj je suh, krčevit, kasneje se pojavita rumenkast, gnojen izpljunek in neprijeten gniloben zadah. Zgleda kot da se bo zadušil z izpljunkom. Bolniku gre na bruhanje.
  • pri mozoljih, aknah; Če homeopatsko zdravilo atropa belladonna v začetni fazi ne pomaga, uporabimo hepar sulfur, ko se gnojenje že začne. Ognojek je zelo občutljiv na mraz, dotik. Bolnik čuti ostro bolečino, kot da se v akni nahaja trn. Uporablja se tudi za ognojke, ki se zatem, ko se je gnoj že izcedil, počasi zacelijo in za močno ognojene abscese.
  • pri vnetju očesne veznice (konjuktivitisu); gnojen izcedek iz oči, veke so lahko otekle, razpokane, prekrite s krastami. Na roženici se lahko pojavijo razjede. Lahko se razvijeta gnojni vnetji roženice ali veznice z obilnim izločanjem. Očesni zrkli sta občutljivi na dotik in na hladen zrak. Oči in veke so vnete, rdeče. V očeh se lahko pojavijo bolečine. Boleče so tudi kosti nad očmi. Očesna zrkla so na dotik boleča. Lahko so spremenjene vidne zaznave.
  • pri ječmenčku; in sicer za ječmenček, ki je zelo občutljiv na dotik in mraz, močno boli in dozoreva počasi. Bolečina je pulzirajoča oziroma zbadajoča.
  • pri vnetnih raztrganinah, ki počasi celijo; mesto poškodbe je boleče, zelo občutljivo na dotik in mraz ter včasih ostro zaboli. Rana je pogosto zagnojena.

Zaključimo lahko, da se homeopatsko zdravilo hepar sulfur uporablja pri vseh indikacijah, kjer je prisotno gnojenje (z izločkom, ki je neprijetnega vonja) in se bolniku stanje ublaži s toploto oziroma s toplimi obkladki.  Doziranje je odvisno od težave, praviloma se dajejo nižje potence, in sicer v začetku pogosteje, ko se stanje izboljšuje pa vedno redkeje.

Jerneja Gril,
mag. farm