INGVER

INGVER (lat. Rhizoma zingiberis) je korenika (podzemno steblo) začimbne rastline, ki izvira iz Azije. Rastlino gojijo v tropskih in subtropskih področjih. Zdravilne lastnosti ingverja omenjajo že stari kitajski spisi, tudi Rimljani so ga uporabljali. Danes je njegova uporaba najbolj razširjena v Aziji, kjer ga imajo za zelenjavo, medtem ko je drugod po svetu v uporabi predvsem kot začimba. Pri nas nekoliko manj, morda zaradi nepoznavanja, vendar zanimanje zanj narašča.

V kuhinji uporabljamo svežo koreniko ali prah posušene korenike. Edinstvena mešanica eteričnih olj in smol daje ingverju intenziven, značilen vonj in rahlo pekoč, vendar osvežilen okus. V azijskih kuhinjah je praktično obvezna sestavina večine jedi, slanih in sladkih, in napitkov. Drugje ga dodajajo k mesnim in ribjim jedem, sadnim solatam in napitkom. Bolj aromatičen je sveži ingver. Koreniko pred uporabo olupimo, vendar odstranimo čim tanjši del kožice, saj se pod njo skriva največ zdravilnih učinkovin. Olesenele dele odstranimo, nato ga  naribamo ali narežemo na tanke lističe. Ena velika žlica naribanega ingverja je primerljiva z malo žličko ingverja v prahu.

V ljudski medicini se ingver uporablja za boljšo prebavo, blaži krče, zgago, ustavi bruhanje in preprečuje potovalno slabost, spodbuja krvni obtok, pomaga pri vnetju grla in razkužuje telo.

Zdravilne učinkovine se skrivajo v mešanici eteričnih olj in smol. Dokazano ima učinke, podobne kapsaicinu iz čilija, vendar je ingver prijaznejši, ker je manj pekoč. Je naravno sredstvo proti bolečinam in vnetjem. Pri okužbah želodca in črevesja deluje antiseptično, kot razkužilo, zato ga lahko uporabimo tudi za preprečevanje teh okužb na potovanjih v tropskih krajih. V telesu sproža toploto, pospeši znojenje, zato je primeren za uporabo pri prehladnih obolenjih. Najbolj uveljavljena je uporaba ingverja za preprečevanje potovalne bolezni, tovrsten učinek rastline je tudi potrjen.

Ekstrakt ingverja se nahaja v prehranskih dopolnilih za preprečevanje potovalne bolezni v obliki tablet in zdravilnih lizik za otroke. Ti preparati delujejo nekoliko krajši čas kot klasična zdravila, zato jih jemljemo bolj pogosto. Ne povzročajo zaspanosti, kar je prednost pred klasičnimi zdravili. Izvleček ingverja najdemo tudi v pastilah za pekoče grlo.

NAMIG: V dobro založenih delikatesah najdete kandiran in v sirupu vložen ingver, ki lahko navadno jed spremeni v vrhunski kulinarični užitek.

Mirjana Dunjić Lapuh,
mag. farm.