NEGA KOŽE v različnih starostnih obdobjih

Osnovna struktura kože je skozi vse človeško življenje ves čas enaka, spreminja pa se debelina posameznih plasti. Nego kože moramo ves čas prilagajati njenim potrebam in stanju. Ljudje že dolgo uporabljamo negovalno kozmetiko, v zadnjem času pa vse več uporabljamo tudi kozmetiko z vgrajenimi učinkovinami, ki posegajo v delovanje kože in zavirajo staranje. Na staranje vplivajo notranji (genetsko pogojeni) in zunanji (izpostavljenost UV žarkom) dejavniki.

Namen negovalne kozmetike je zagotavljati dobro delovanje zunanjih delov našega telesa – kože, sluznic, las, nohtov. Idealen kozmetični izdelek varuje kožo pred škodljivimi vplivi, kot so izsuševanje, oksidativni stres in UV-sevanje in povrne oziroma vzdržuje njeno homeostatsko funkcijo. Pomembno je, da so kozmetični izdelki kakovostni, varni in učinkoviti.

Večina kozmetičnih izdelkov, ki so na voljo v lekarnah, vsebuje aktivne sestavine, ki posegajo v delovanje kože, sluznice, nohtov ali lasišča. Nove kozmetične aktivne učinkovine delujejo tako, da posnemajo fiziološke procese v koži. V to skupino spadajo izdelki z vgrajenimi vitamini, antioksidanti, hidrokislinami, sečnino, izdelki za nego aknaste kože, izdelki z učinkom na pigmentacijo, izdelki proti prhljaju, izdelki s protimikrobnimi učinkovinami in drugo.

V lekarni pa lahko kupite tudi negovalne kozmetične izdelke, ki so namenjeni čiščenju, preprečevanju vonja in ohranjanju dobrega stanja kože.

NEGA KOŽE V ODRASLI DOBI:

Izdelke za nego izbiramo glede na tip kože (normalna, suha, mastna) in glede na stanje kože. Za popolno nego vam v lekarni svetujemo izdelke za čiščenje kože, vlaženje in zaščito kože, zaščito pred UV-žarki in dekorativno kozmetiko. Zavedati se moramo, da se tudi moška in ženska koža razlikujeta, predvsem zaradi vpliva različnih spolnih hormonov. Moška koža ima debelejšo povrhnjico, vendar manj elastičnih vlaken in več gladkega mišičja (gube se prej pojavijo), vezivno tkivo v podkožju pa je bolj napeto (manj celulita). V lekarni lahko moškim ponudimo izdelke, ki so namenjeni negi moške kože.

Koža starejših je tanjša in manj elastična, manj sijoča in zgubana. Pojavijo se sončne pege, depigmentirani predeli kože, hiperpigmentacija kože, rumenkasto obarvanje kože in poudarjene gube. Posledica vseh teh sprememb so suha koža, pojav površinskih in globokih gub, koža je slabše zaščitena. Zmanjša se sposobnost vezanja vode, koža izgubi prožnost, postane krhka in ohlapna.

Namen kozmetičnih izdelkov, ki jih lahko za nego starejše kože kupimo v lekarni, je predvsem vzpostaviti ravnotežje med regerativnimi in degenerativnimi spremembami kože. Starejša koža torej ohrani funkcijo, če jo vlažimo, nadomeščamo maščobo in jo dobro zaščitimo pred UV-sevanjem, prostimi radikali in oksidativnimi procesi.

Za vzdrževanje in izboljšanje vlažnosti starejše kože, se uporabljajo izdelki z vlažilci. Najpogosteje uporabljani vlažilci so sečnina (urea), alfahidroksikisline in hialuronska kislina. Tudi aloe vera kožo vlaži in jo obnavlja. Za obnovo kože pa so v kreme vgrajeni izvlečki gabeza, ginka, jegliča, soje, … V lekarni pa dobite tudi izdelke, ki kožo dobro napnejo in tako zmanjšajo gube.

Avtorica: Alenka Žirovnik, mag. farm.