NUX VOMICA – STRIHNINOVEC

Strihninovec je vedno zeleno drevo iz tropskih krajev z rdečimi cvetovi, ki lahko doseže višino do 15 metrov. Ima plod podoben lešniku, velik 6 cm in iz njega se izdeluje homeopatsko zdravilo nux vomica. Uporablja se za bolezni, ki so posledica pretiranega dela, premalo spanja, prekomernega pitja kave, alkohola ali jemanja zdravil. To zdravilo lahko označimo kot: »vsega je preveč«. Je zdravilo za aktivne, nervozne, nepotrpežljive ljudi, ki veliko delajo. Za njih je velikokrat značilno tudi to, da ne marajo nobene telesne aktivnosti. Zelo so občutljivi na dražljaje iz okolice, npr. moti jih svetloba, vonj, mraz. Te osebe so tudi precej nestrpne do svoje okolice.

 

Nux vomica je primerna za uporabo pri naslednjih težavah:

  • pri gripi; okončine in glava so težke, utrujene. Obraz je rdeč, vroč. Glava je pekoče vroča, bolnika neprestano zebe, vsa čutila ima razdražena. Moti ga  hrup, svetloba in vonjave.
  • pri mačkastem glavobolu; bolnik se zjutraj zbudi z glavobolom in ga sili na bruhanje. Tudi pri glavobolu zaradi pretirane hrane in zaradi prezaposlenosti.
  • pri prehladu,napadu kihanje, zlasti za bolnike, ki se hitro spotijo in so občutljivi na prepih. Ponoči in zunaj ima tak bolnik zaprt nos, v zaprtem prostoru pa teče močan, voden izcedek iz nosu.
  • pri nespečnosti; bolnik premleva pretekle dogodke, zbudi se okrog 3. ali 4. ure zjutraj, težko zaspi nazaj ali pa ne more zaspati, ker je jezen. Običajno zaspi nazaj, tik preden zazvoni budilka.
  • pri potovalni bolezni; bolnik ima vrtoglavico, pogosto se mu spahuje in občuti slabost. Bruha, dokler nima praznega želodca.
  • pri krčih v trebuhu; bolnika 1-2 uri po jedi tišči v želodcu, slabo mu je, gre mu na bruhanje in tišči ga na blato. Je napihnjen, poln vetrov, ima krče in je zaprt.
  • pri bolečinah v želodcu; bolnik ima občutek teže v želodcu, kot da ima kamenje v želodcu. Po bruhanju in toplih napitkih se bolečine ublažijo.
  • pri zaprtju; vzrok je neenakomerno krčenje črevesja, ki povzroča neučinkovito željo po odvajanju. Bolnik ima občutek, da odvajanja nikoli ne opravi do konca, gre za kratkotrajno olajšanje, potem se potreba po odvajanju ponovi. Čuti pritisk okrog trebuha. Zaprtje se lahko izmenjuje z drisko, ki nastopi po prekomernem uživanju hrane, zdravil, ali po dolgotrajnem psihičnem ali čustvenem naporu. Nux vomica je učinkovito homeopatsko zdravilo za zdravljenje zaprtja zaradi zdravil, predvsem odvajal.
  • pri težavah v menopavzi; pacientke imajo neredne, prezgodnje, predolge menstruacije s temno, skoraj črno krvjo. Značilni so zaprtje, motnje v prebavi, bolečine v hrbtu, predvsem v ledvenem delu. Oseba je razdražljiva, občutljiva na hrup, svetlobo in  vonj, išče prepir in kritizira.

V kakšnih potencah in kako pogosto se Nux vomica uporablja, vam bo za vsako težavo posebej svetoval magister farmacije z dodatnimi znanji iz homeopatije. Splošna pravilo glede uporabe homeopatskih zdravil pa so bila zapisana v uvodnem članku.

Nux vomica je torej homeopatsko zdravilo, ki bi ga v domači lekarni morali imeti vsi ljudje, ki preveč delajo.

Jerneja Gril,
mag. farm.