ZDRAVLJENJE NAHODA S HOMEOPATSKIMI ZDRAVILI

Nahod običajno mine sam od sebe po kakšnem tednu dni, je pa lahko zelo neprijeten in moteč. S homeopatskimi zdravili uspešno blažimo težave, ki spremljajo nahod in zelo skrajšamo potek bolezni.

Za preprečevanje nahoda lahko uporabimo več homeopatskih zdravil, od katerih bom naštela le tista, ki jih je možno dobiti v slovenskih lekarnah:

  • Aconitum
  • Natrium chloratum
  • Acidum arsenicosum
  • Strychnos nux-vomica
  • Gelsenium sempervirens
  • Pulsatia pratensis
  • Kalium bichromicum
  • Hepar sulfuris
  • Mercurius solubilis

 

PRVA FAZA: VODENI NAHOD

Nahod se večinoma začne z vodenim izcedkom iz nosu, ki ga spremljata ščegetanje in kihanje. Izmed homeopatskih zdravil vam bomo farmacevti v lekarni izbrali tisto, pri katerem se vaši bolezenski in drugi znaki kar najbolj ujemajo s sliko zdravila.

ACONITUM NAPELLUS (ACONIT) običajno uporabljamo na samem začetku bolezni, ko zaznamo, da »se bo nekaj zgodilo« oz. čutimo prve simptome nahoda. Prehlad se začne silovito in nenadno. Bolezen je pogosto posledica izpostavljanja mrzlemu in suhemu vetru, ki nas preseneti (npr. na izletu). Vzrok je lahko tudi nenaden strah ali šok.  Nenadno se zraven nahoda običajno razvije tudi vročina. Težava se poslabša zvečer in ponoči ter v topli sobi, izboljša pa na odprtem. Če Aconita nimamo v domači lekarni, bomo njegovo uporabo morda zamudili (vzeti ga moramo čim prej!).

NATRIUM CHLORATUM, NATRIUM MURIATICUM (MORSKA SOL) je primerna za bolnika s suhimi sluznicami in močno žejo. Pogosto ima bolnik herpetičen izpuščaj. Iz nosu teče obilen, voden izcedek bele barve (podoben jajčnemu beljaku), ki ga spremlja kihanje. Bolnik slabše vonja in okuša. Težavo poslabša toplota sonca ali peči, hrup in tolažba, izboljša pa se na svežem zraku.

ACIDUM ARSENICOSUM (ARSENICUM ALBUM) se uporablja, kadar se prehlad začne v nosu s pekočim, vodenim izločkom, ki draži nosno sluznico. Bolnika pogosto sili na kihanje. Nosni izloček je bister in brezbarven – čeprav ga ni veliko, je zelo jedek in draži kožo pod nosom. Nos je neprestano zamašen. Bolnik se tudi zelo slabo počuti, zebe ga in se ne more ogreti, le v obraz je vroč. Težava se poslabša v mrazu in v hladnem prostoru, izboljša pa v toplem.

STRYCHNOS NUX-VOMICA (NUX VOMICA) je primerna za bolnika, ki se spoti že ob najmanjšem naporu in je zelo občutljiv naprepih, ki lahko povzroči nahod. Zjutraj bolnik veliko kiha, s tem se nos počasi odmaši, nato pa iz nosu ves dan teče obilen izcedek, do večera, ko se nos ponovno zamaši. Bolnik je zelo občutljiv na dražljaje iz okolice. Je nervozen in siten. Težavo poslabša hladno suho vreme, hrup, jeza, po jedi, izboljša pa se zvečer, med počitkom, na toplem in vlažnem vremenu.

GELSENIUM SEMPERVIRENS (GELSENIUM) je primeren za nahod, ki se razvije počasi , pri toplem in vlažnem vremenu. Bolnik je iz dneva v dan bolj utrujen in ima boleče mišice. Bolečine so prisotne tudi v očeh in glavi. Prisotno je žgečkanje  v nosu, ki se stopnjuje,izcedek pa je jedek in najeda kožo. Težava se poslabša v vlažnem vremenu, ob kajenju in ob čustvenem šoku, izboljša pa na svežem zraku.

 

DRUGA FAZA: NOSNI IZCEDEK SE ZGOSTI

Ko se voden izcedek sčasoma zgosti, treba homeopatsko zdravilo zamenjati. Pri izbiri ustreznega zdravila upoštevamo izgled samega izcedka in vse ostale spremljajoče simptome.

PULSATILA PRATENSIS (PULSATILA) je primerna za nahod, ki se razvija počasi. Nos je zamašen, izcedekrumeno-zelen do rumeno-oranžen,gost, vendar blag in ne draži kože. Glava je težka. Bolnika trese mraz, a kljub temu želi mrzlega in svežega zraka in vedno odpira okna. Težava se poslabša v toplem zaprtem prostoru, zvečer, izboljša pa jo svež hladen zrak.

KALIUM BICHROMICUM izberemo, kadar je izcedek iz nosu zeleno-rumenobilen, izjemno gost ter lepljiv. Izcedek iz nosu polzi tudi po zadnji strani nosne votline navzdol in povzroča dražeč, močan kašelj. Lahko je prisotna bolečina v sinusih, ki je locirana v majhni točki. Težava se poslabša zjutraj in v poletni vročini.

HEPAR SULFURIS se uporablja v primeru, ko je nosni izcedek gostrumen do rumeno-zelen in neprijetnega vonja. Prehladu se pogosto pridruži glavobol. Bolnik je preobčutljiv na zunanje vplive: hlad, dotik, hrup, prepih. Tega zdravila običajno ne uporabljamo na začetku običajnih prehladov, ampak zatem, ko je prehlad kljub zdravljenju napredoval v sinusitis ali kronični bronhitis. Težavo poslabša hladen suh veter, svež zrak, najmanjši prepih, izboljša pa toplota.

MERCURIUS SOLUBILIS je zdravilo, ki je primerno za prehlad, ki ga spremlja gnojni izcedek iz nosu, ki je zelen, obilen, gost in jedek. Nosna sluznica je vneta, otekla, svetlo rdeča in srbeča. Nos je zamašen, bolnik občuti pritisk in težo, zlasti v predelu čela. Sočasno ima lahko zobobol, bolečine v grlu, je hripav in slabše sliši. Jezik je debelo obložen z belimi oblogami. Težavo poslabša potenje, topla postelja, vlažno vreme, izboljšajo pa jo zmerne temperature.

Homeopatska zdravila za nahod lahko uporabimo samostojno ali skupaj z zdravili, ki smo jih dobili na recept ali kupili brez recepta. Z njimi bomo skrajšali potek bolezni in olajšali neprijetnosti nahoda.

 

Alenka Žirovnik,
mag. farm.
Lekarne Ptuj- Lekarna Kidričevo